Article main image
Byznys

Seznamte se: Tomáš Gajdoš, král oříškových másel Barenuts z Prostějova

„Náš slib, který žijeme: každý den pracujeme na tom být lepší než včera!“

Víte, co se stane, když se spojí americká legenda „peanut butter“ a kluk z Prostějova? No přece Barenuts – řemeslně zpracovaná čistá i ochucená oříšková másla. Tomáš Gajdoš se výrobou oříškových másel zabývá pouhé dva roky. I přes takto krátký čas si stihl vybudovat silnou fanouškovskou základnu a výrazně také rozšířil záběr svého podnikání. A s nápady rozhodně není u konce. Kromě výroby kvalitních produktů má většina jeho projektů i další rozměr. Podporuje charitativní projekty, za každý nákup vysazuje stromy v Beskydech a vytváří nová chráněná pracovní místa. I proto se Tomáš Gajdoš dokázal již podruhé umístit na stupních vítězů v regionálním kole ankety MONETA Živnostník roku 2021 v Olomouckém kraji.

Hodně malých krůčků a jeden pořádný skok bylo potřeba k založení společnosti Barenuts, která vznikla v roce 2019. Sestra zakladatele firmy Tomáše Gajdoše žije v zahraničí, a právě díky ní měl možnost ochutnat tu pravou americkou kulturu, ve které je burákové máslo hluboce zakořeněno. „Inspirace vedoucí ke vzniku Barenuts, k originalitě a principům výroby pak přicházela postupně. Miluju poctivou práci, kterou máme u nás doma v krvi. Když se to všechno spojí s pověstnými zlatými českými ručičkami? To je prostě dokonalost,“ vzpomíná na začátky Tomáš Gajdoš.

Oříšková másla má ráda velká spousta lidí, a to nejen díky jejich chuti, ale i širokým možnostem, jak si na nich pochutnat. Stálicí je samozřejmě máslo arašídové, ale každý zákazník má jiné chutě. „U mě vede mandlové, na to jsem opravdu pyšný. Podle mě právě čistá másla odhalují, jaká pozornost je věnována výběru ořechů, péči při pražení a lásce při mělnění,“ říká zakladatel firmy. Barenuts vyrábí nejen másla čistá, ale i směsi ochucené - třeba kvalitní čokoládou, skořicí, ovocem, kakaovými boby nebo nejlepším kampotským pepřem. Zákazníci si na webu firmy také mohou vytvořit vlastní máslo, které jim v Barenuts podle přání namíchají.

Zrodilo se Labu, Koju a Džungle

Výrobou oříškových másel celý příběh prostějovského podnikatele pouze začíná. V roce 2021 začaly pod jeho vedením a za pomoci přítelkyně Dominiky Vysloužilové vznikat také rostlinná alternativní mléka a zmrzliny pod značkou Labu. Po roce a půl příprav se mu také podařilo v Prostějově otevřít kavárnu Džungle, kde připravují další novinku, křupavou granolu s pepřem a karamelem, se kterou se Tomáš Gajdoš chystá proniknout i do zahraničních vod. „Vyhlížíme, co na ni řekne celá Evropa. Křupavé a voňavé pytlíky se chystáme uvést hned v šesti jazykových alokacích,“ říká. Na evropském trhu se již Tomášovi podařilo uspět s firmou Barenuts a másla mají své etikety ve čtyřech jazykových provedeních.

Aby toho nebylo málo, v roce 2021 vznikla s Tomášovým výrazným přispěním společnost Koju, která metodou cold-press vyrábí lisované gingershoty na podporu imunity. Firma také navázala partnerství s několika společnostmi, které jsou na špičce ve svých oborech. K nim patří například CannaCare, rodinná čokoládovna Herůfek, pražírna kávy Formát, společnosti BeWooden či Pepper Field nebo Marmelády s příběhem. S poslední jmenovanou firmou pak Barentus vytvořila charitativní oříškové máslo s makadamovými ořechy, borůvkami a marmeládou na podporu nadace Debra, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel. Právě pro svůj široký záběr, neotřelé nápady, projekty s přesahem a chuť do podnikání, získal Tomáš Gajdoš v regionálním kole v Olomouckém kraji bronzovou příčku v anketě MONETA Živnostník roku 2021.

Plány jsou slunečné a odvážné

Společnost Barenuts tvoří celkem 11 přátel a rodinných příslušníků. Vedení firmy Koju je rozděleno mezi tři partnery a ve výrobě pracují dvě zaměstnankyně. Příjemnou atmosféru v kavárně Džungle vytváří skvělý tým, jehož neodmyslitelnou součástí je i první stálá zaměstnankyně s handicapem. Po silném konci roku 2020, a to především díky vánočním nákupům „oříškových dárků“, si firma Barenuts mohla vybavit svou výrobnu novou technologií, která dokáže podstatně zjednodušit ruční práci, i zkrátit čas potřebný k výrobě jednotlivých šarží.

Investice do podnikání jsou vždy nutností pro cestu vpřed a dosahování vyšších cílů. A ne vždy se podaří vše financovat z vlastních zdrojů. „Banku MONETA Money Bank jsem si pro své podnikání vybral díky kamarádovi, který zde pracuje, a také proto, že banka programově a přívětivě podporuje podnikání živnostníků. Do ankety Živnostník roku mě nominoval právě kamarád Martin a dal mi tak šanci dát vědět o sobě, mém podnikání a projektech. Za to mu moc děkuji,“ říká Tomáš Gajdoš.

Ale ještě se vraťme k podnikatelově sestře, která žije v australském Sydney. Tomáš Gajdoš vytvořil jakýsi „Game-Plan“, jak své podnikání dostat i do Austrálie. „Skoro hned se začalo dít neuvěřitelné množství věcí, které do sebe začaly zapadat. Má vize je vytvořit po světě pro moje firmy silné zázemí, od Austrálie, přes Evropu až po Spojené státy. Třeba se dočkáme dne, kdy naše město nebude ve světě známé pouze oděvnictvím,“ odhaluje své plány.