Article main image
Jak na půjčku

Jak se zbavit nevýhodných půjček

Zjistit v průběhu splácení půjčky, že jste mohli dostat lepší podmínky u konkurence, není příjemné. Nevěšte však hlavu. Existuje snadná cesta ven.

Převod půjčky

Začneme situací, kdy máte jen jednu půjčku. Trh se neustále mění a Vy zjistíte, že u konkurence můžete získat lepší podmínky. Jak získat menší splátky nebo třeba získat ještě i výhodnější úrok? Jako řešení se nabízí refinancování půjčky.

Co znamená refinancování půjčky?

Refinancovat půjčku znamená převést ji do jiné banky, která nabízí pro Vás výhodnější podmínky. Nová banka za Vás splatí u staré banky celý úvěr, a pak Vám nabídne nový ve stejné výši, ale s jinými podmínkami.

Které typy půjček lze refinancovat?

Refinancovat se dají prakticky všechny typy půjček, tedy spotřebitelské půjčky, úvěry ze stavebního spoření, hypotéky, ale taky kreditní karty nebo kontokorent.

Kdy se refinancování vyplatí?

Se změnou banky jsou spojeny určité výdaje – zejména hypoték se týkají náklady na některé dokumenty, které si banka vyžádá. Proto je vhodné si dobře propočítat, kolik by převedení půjčky ušetřilo na splátkách, úrocích, poplatcích bance apod. Je otázka, zda se Vám tento krok vyplatí v případě úspory pár set korun.

Je možné získat při refinancování další peníze nad rámec stávající půjčky?

Ano. Finanční instituce ale mívají stropy pro součet převedených půjček a nového úvěru navíc.

Kdy je vhodné půjčku refinancovat?

Půjčky jako hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření nelze refinancovat kdykoliv. Banky mají zpravidla fixační období, během kterého nelze přejít k jiné bance zdarma. Naopak, za podobné změny jsou smluvně zpoplatněné.

Pokud se však blíží konec fixace, je výhodné porozhlédnout se několik měsíců před konečným datem po nabídkách konkurence. Tu nejvýhodnější se vyplatí předložit stávající bance a pokud nezareaguje, je na čase přejít jinam.

Převedení hypotéky nebývá spojeno s takovým papírováním, jak se lidé někdy obávají. Jediný dokument, který si banka od Vás většinou vyžádá, je písemné vyčíslení zůstatku úvěru. Zbytek si obvykle zařídí banka sama.

Sloučení půjček

Nevýhodné půjčky řeší někteří lidé další půjčku, mnohdy ještě méně výhodnou než tu původní. Toto „vytloukání klínu klínem“ však může vést až do dluhové spirály, která nevěstí nic dobrého. Pokud máte více půjček, elegantním a funkčním řešením pro hned několika úvěrů je konsolidace půjček.

Co znamená konsolidace půjček?

Pokud splácíte několik půjček, často od různých poskytovatelů, sloučíte je pomocí konsolidace do jediné půjčky u jednoho jediného finančního ústavu.

Díky této operaci můžete:

  • Zpřehlednit si své finance
  • Ušetřit na bankovních poplatcích placených několika společnostem
  • Snížit si nezanedbatelně výši měsíční splátky
  • Platit měsíčně jen jednou splátku

Za to vše se Vám však většinou prodlouží doba splácení celé sumy peněz.

Které typy půjček lze konsolidovat?

Konsolidovat lze téměř všechny typy úvěrů: bankovní i nebankovní půjčky, kreditní karty i kontokorent.

Kolik půjček se dá sloučit do jedné?

Počet půjček je v podstatě neomezený. Důležitá je totiž jejich celková výše. Banky obvykle konsolidují půjčky do 800 tisíc korun. Do konsolidace se ale nedají zařadit úvěry, u kterých je dlužník v prodlení se splácením.

Je možné získat při konsolidaci další peníze navíc?

Stejně jako při refinancování to možné je. Banka si prověří, zda jste své závazky v minulosti platili včas. A taky ji bude zajímat Vaše bonita (schopnost splácet).

Tento článek je pouze informačního charakteru a obecné povahy a nezohledňuje individuální finanční a daňovou situaci určité osoby nebo subjektu. Informace uvedené v článku nejsou nezbytně vyčerpávající, úplné či aktualizované a můžou odkazovat na stránky jiných subjektů, nad nimiž MONETA Money Bank nemá kontrolu, proto vylučuje jakoukoli odpovědnost. Článek nelze považovat za odborné či právní poradenství. Aktuální produktové podmínky i sazebníky najdete vždy na příslušných stránkách webu. Informace k daním doporučujeme vždy ověřit na stránkách příslušných orgánů státní správy (daňový portál apod.).